Mądra zdrowa kuchnia

Nowoczesna kuchnia to nie tylko nowoczesne sprzęty kuchenne,  designerskie dodatki czy eleganckie zlewy kuchenne ale także a może nawet przede wszystkim mądra, zdrowa kuchnia. Bazująca na wiadomego pochodzenia naturalnych produktach, bogata w witaminy i minerały. To także sposób przygotowywania posiłków, podawania  ich oraz celebracja. Niesamowicie dużo przyjemności i odprężenia daje gotowanie, poprzedzone skrupulatnym doborem składników, myciem, krojeniem a w efekcie serwowaniem ich bliskim.

Coraz częściej mamy okazję słyszeć o SLOW FOOD. To organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. Slow Food postrzega nasze czasy jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food’y. Prędkość odwraca uwagę od bardzo istotnych detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia -  dobrze rozumianej – zmysłowej przyjemności. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.

Możliwość komentowania jest wyłączona.